Zdjęcie: site.internapcdn.net

Badacze z University od Reading prześledzili losy kwasów tłuszczowych uwalnianych do atmosfery w czasie smażenia na patelniach lub frytowniach. Wykazali, że związki te pokrywają aerozole zawieszone w powietrzu i przyczyniają się do powstawania chmur. Może to blokować dostęp promieni słonecznych do powierzchni Ziemi i prowadzić do niższych temperatur.

Kwasy tłuszczowe sprzyjają pochłanianiu wody z otoczenia i rozrostowi chmur. Takie mieszane aglomeraty wolniej się rozpadają i przemieszczają się na większe odległości, jako jądra kondensacji prowadzą do powstawania nowych chmur. W Londynie kwasy tłuszczowe stanowią do 10% drobin zawieszonych w atmosferze, co może meć wpływ na lokalny klimat.

Artykuł z wynikami badań ukazał się w Nature Communications, a wzmiankę na ten temat opublikowała Wiedza i Życie nr 1/2018.

markCiekawostkiBadacze z University od Reading prześledzili losy kwasów tłuszczowych uwalnianych do atmosfery w czasie smażenia na patelniach lub frytowniach. Wykazali, że związki te pokrywają aerozole zawieszone w powietrzu i przyczyniają się do powstawania chmur. Może to blokować dostęp promieni słonecznych do powierzchni Ziemi i prowadzić do niższych temperatur. Kwasy tłuszczowe sprzyjają...Pogoda to nasz żywioł
281 razy otworzono stronę